Προτάσεις για τον τρόπο που μπορούμε να συνεχίσουμε

Σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τις δικές σας προτάσεις, αλλά η καταρχήν δική μου πρόταση αφορά στην ολοκλήρωση για κάθε συνιστώσα της οικονομίας (εργασία, επιχείρηση, αγορά, ιδιοκτησία, χρηματοπιστωτικό σύστημα) δύο ενοτήτων:

  • Η πρώτη ενότητα αφορά στην αλλαγή πλαισίου για κάθε μία από τις συνιστώσες της οικονομίας (την εργασία, την επιχείρηση, την αγορά, την ιδιοκτησία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα). Θα μιλάμε για τον τρόπο λειτουργίας που συνήθως θεωρείται ως ο μοναδικός / κυρίαρχος και μετά θα τίθενται ορισμένα κριτήρια και εργαλεία αξιολόγησης. Στη συνέχεια, θα καλείστε να καταθέσετε την προσωπική σας εμπειρία και να την αξιολογήσετε με τα εργαλεία αυτά. Για την αναζήτηση λύσεων θα συζητιούνται κάποια παραδείγματα που αναδεικνύουν τους ποικίλους τρόπους λειτουργίας της -κάθε φορά υπό συζήτηση- συνιστώσας και παράλληλα θα μάθουμε να χρησιμοποιούμε ένα εργαλείο ανίχνευσης αυτή της ποικιλίας. Τέλος, θα γίνεται προσπάθεια για τη διατύπωση κάποιων πολύ αρχικών λύσεων, με την εφαρμογή των νέων κριτηρίων αξιολόγησης και των προαναφερόμενων εργαλείων, δουλεύοντας σε ομάδες επάνω στα προβλήματα που αναφέρθηκαν από την προσωπική μας εμπειρία Στόχος της πρώτης αυτής ενότητας: Θα πρέπει να ξέρουμε για πιο λόγο θεωρούμε ΑΝΑΓΚΑΙΑ αλλά και ΔΥΝΑΤΗ τη δημιουργία εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, έτσι ώστε το καινούργιο να είναι κάτι που πραγματικά επιθυμούμε να συμβεί εδώ και τώρα.
  • Η δεύτερη ενότητα αφορά σε ιδέες περί του τι μπορούμε να φτιάξουμε στην περιοχή μας και την κατάστρωση ενός σχεδίου για κάθε ιδέα. Σε αυτό το σχέδιο φανταζόμαστε παράλληλα και το ρόλο του δικού μας εαυτού. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει να αναδείξουμε τους τοπικούς (ή άλλους) πόρους, που ήδη υπάρχουν και ίσως μπορούμε να μεγεθύνουμε, ή μπορούμε να δημιουργήσουμε. Έχει σημασία να ξεκινάμε από τις δυνατότητες για συλλογική δημιουργία και καινοτομία. Φυσικά προϋποθέτει επίσης την ανάδειξη των τοπικών (και άλλων) αναγκών που πρέπει να ικανοποιήσουμε, προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και περιορισμών που πρέπει να άρουμε. Σε αυτό το σχεδιασμό θα ακολουθούμε το νέο πλαίσιο σκέψης μέσα από τη χρήση των νέων εργαλείων αξιολόγησης και ανίχνευσης των ποικίλων τρόπων λειτουργίας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό θα βλέπουμε τους τρόπους που ήδη λειτουργούν εγχειρήματα στο διεθνή χώρο, στην Ελλάδα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη (θα τα μελετάμε, θα φωνάζουμε εκπροσώπους τους κοκ), το σχετικό διεθνές και ειδικότερα ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και βέβαια την εμπειρία των εγχειρημάτων στα οποία ήδη συμμετέχουμε πολλοί από εμάς. Στόχος της δεύτερης ενότητας: Τα εγχειρήματα για να είναι ΒΙΩΣΜΑ πρέπει να ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ με βάση την ανάδειξη ΟΛΩΝ των πόρων και αναγκών.

Θα αποφασίζουμε όλοι μαζί πότε θεωρούμε ότι πρέπει να περνάμε στην επόμενη ενότητα και πότε στην επόμενη συνιστώσα και βέβαια πάντα θα μπορούμε επίσης να «επιστρέφουμε».

Επειδή θα ήθελα τη γνώμη σας για τα παραπάνω και παράλληλα επειδή κατάλαβα ότι υπάρχει η ανάγκη να συζητήσουμε ελεύθερα πολλές ιδέες που ο καθένας / καθεμία έχει σκεφτεί ως εγχείρημα, προτείνω ειδικά η δεύτερη συνάντηση να είναι πιο «χαλαρή» και να περιλαμβάνει:

(1) Την απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του εργαστηρίου λαμβάνοντας υπόψη τα όσα σας προτείνω.

(2) Ελεύθερη συζήτηση για προτάσεις εγχειρημάτων.

Μέχρι τώρα μέσα από συζητήσεις που είχα με πολλούς / πολλές από εσάς υπάρχουν οι ακόλουθες ιδέες (που μπορείτε να τις φανταστείτε ότι λειτουργούν και όλες μαζί σε ένα χώρο σε κάθε περιοχή):

μαγειρείο, παιδότοπος, πολιτιστικός πολύ-χώρος, κινηματογραφική λέσχη, κινηματογραφική ομάδα, θεατρική ομάδα, καταναλωτικό μη κερδοσκοπικό supermarketως μίας είδους αγορά χωρίς μεσάζοντες, τράπεζα χρόνου, αγροτικές καλλιέργειες, φάρμα, δημιουργία λογισμικού ανοικτού κώδικα, συλλογική διαχείριση απορριμμάτων κτλ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s