Τι κάναμε στην 1η συνάντηση (15/6/2014) – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αισθάνθηκα ιδιαίτερη χαρά που βρεθήκαμε στις 15/6/2014 όλοι μαζί στην 1η συνάντηση του Εργαστηρίου Κοινωνικής και ΑΛληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) το οποίο και προτείνω να το ονομάζουμε:

«το ΚΑΛΟ Εργαστήρι»

Παρά το γεγονός ότι διδάσκω χρόνια στο Πανεπιστήμιο η εμπειρία του εργαστηρίου με πολίτες μίας κοινότητας είναι πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητο πεδίο και ίσως για αυτό τόσο ωραίο, προκλητικό και πολλά υποσχόμενο για τις αλλαγές που επιθυμούμε να φέρουμε. Ακολουθώντας τις αρχές της συμμετοχής με άμεση δημοκρατία θέλουμε να λειτουργήσουμε ΕΜΕΙΣ ένα εργαστήριο, με τον ίδιο τρόπο που θέλουμε να φτιάξουμε ΕΜΕΙΣ εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Τι κάναμε στην πρώτη συνάντηση;

(α) Βιώσαμε (έστω και για λίγο) τι σημαίνει αλλαγή του πλαισίου σκέψης μας

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία περιλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο πλήθος εγχειρημάτων, μέσω των οποίων οι οικονομικές δραστηριότητες μπορούν και επιτελούνται με διαφορετικό τρόπο, από αυτόν με τον οποίο συνήθως θεωρούμε ότι λειτουργεί η οικονομία και για τον οποίο συνήθως λέμε ότι είναι ο μοναδικός ή ο κυρίαρχος. Ισχυριζόμαστε ότι η συνειδητοποίηση αυτής της ποικιλίας μπορεί να συμβάλλει στο σχεδιασμό διαφορετικών τρόπων λειτουργίας της οικονομίας σε κάθε κοινότητα ανθρώπων και του βιοφυσικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζουν. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε σε ότι αφορά τις επιμέρους συνιστώσεςμίας οικονομίας, δηλαδή: την εργασία, την επιχείρηση, την αγορά, την ιδιοκτησία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ειδικότερα, η αλλαγή πλαισίου περιλαμβάνει και συνεπάγεται τα ακόλουθα:

  • να αναρωτηθούμε πως ακριβώς θεωρούμε ότι συνήθως (ή κατά κύριο λόγο) λειτουργεί η κάθε συνιστώσα της οικονομίας και ποιοι είναι οι λόγοι που θεωρούμε ότι οφείλει να λειτουργεί έτσι
  • στη συνέχεια, αφού θέσουμε κάποια νέα κριτήρια αξιολόγησης να αναρωτηθούμε σε πιο βαθμό μας ικανοποιεί ο παραπάνω τρόπος λειτουργίας
  • στην περίπτωση που δεν μας ικανοποιεί να αναδείξουμε τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ΗΔΗ λειτουργούν ορισμένα εγχειρήματα ή κοινότητες ή άτομα (συμπεριλαμβάνοντας εδώ και τον εαυτό μας) σε όλες τις πλευρές της δράσης τους, κάποιες από τις οποίες συνηθίζουμε να μην τις θεωρούμε οικονομικής φύσης (πχ όταν προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε ένα φίλο ή σε μία εκδήλωση της κοινότητας). Ο στόχος αυτής της ανάδειξης είναι να πειστούμε ότι υπάρχουν ΑΜΕΣΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ να λειτουργήσουμε την οικονομία με τρόπους που τους αξιολογούμε ως ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ.

Εφόσον πειστούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες στη συνέχεια μπορούμε να φανταστούμε ότι ο εαυτός μας θέλει και μπορεί να παίξει έναν συγκεκριμένο ρόλο σε αυτόν τον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, γιατί μας αρέσει περισσότερο (με βάση τα νέα κριτήρια αξιολόγησης) και είναι δυνατό να γίνει (με βάση τα παραδείγματα των εγχειρημάτων που ήδη λειτουργούν).

Αν φανταστούμε ότι ο εαυτός μας μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο, τότε μπορούμε μαζί με άλλους, που έχουν με τον ίδιο τρόπο φανταστεί και το δικό τους εαυτό, να σχεδιάσουμε τα συλλογικά εγχειρήματα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με στόχο να είναι βιώσιμα.

 

(β) Τι άλλο κάναμε στην πρώτη συνάντηση; Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο αξιολογούμε τον εργασιακό μας βίο (Δείτε τη σχετική παρουσίαση και τις επόμενες στη σελίδα μας ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ)

Advertisements

3 thoughts on “Τι κάναμε στην 1η συνάντηση (15/6/2014) – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

  1. Παράθεμα: Κυριακή 20/7/2014 11-1μμ : 3η συνάντηση στο καμπινγκ της Αγίας Τριάδας | Το Κ.ΑΛ.Ο. Εργαστήρι

  2. Παράθεμα: Κυριακή 20/7/2014 11-1μμ : στο καμπινγκ της Αγίας Τριάδας η 3η συνάντηση για το ΚΑΛΟ εργαστήρι | Το Κ.ΑΛ.Ο. Εργαστήρι

  3. Παράθεμα: Κυριακή 21/9/2014 11.00-13.00 4η συνάντηση: «Ας ξανασκεφτούμε τη σημασία της επιχείρησης» | Το Κ.ΑΛ.Ο. Εργαστήρι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s