Ψωνίστε απο το Βιοςcoop όσοι μένετε στις περιοχές Θέρμης-Θερμαικού. Ανοίξτε ένα κατάστημα στην περιοχή σας

Το κείμενο αφορά κατοίκους των δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, σε μια προσπάθεια διανομής προϊόντων του μη κερδοσκοπικού καταναλωτικού συνεταιρισμού Βιοςcoop (για να γευόμαστε τα «μη επιβλαβή»  και επωφελή για την κοινωνία προϊόντα του) αλλά και μία διερεύνηση της διάθεσης να ανοίξει κατάστημα στην περιοχή

Αν υπάρχει στους δήμους Θέρμης – Θερμαϊκού κάποιος επιπλέον χώρος κοινής πρόσβασης (πλην του Σχολειού της Φύσης στον Τρίλοφο που χρησιμοποιείται τώρα ) πιο κοντά στην περιοχή σας με χαρά να συνεργαστούμε

 

 

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΡΕΑΤΟΣ

από το μη κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο Βιοςcoop (www.bioscoop.gr)

Η συλλογική αγορά γίνεται ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (τις ίδιες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη και παραλαβή από την Πέμπτη, δείτε παρακάτω για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας)

 

 

 • Παρακάτω δείτε πως μπορείτε να παραγγείλετε όλα τα προϊόντα
 • Δηλώστε παρακάτω αν επιθυμείτε συμμετοχή σε ομάδα διανομής όλων των προϊόντων στην περιοχή μας (Θέρμης – Θερμαϊκού)
 • Δηλώστε παρακάτω αν ενδιαφέρεστε για δημιουργία ενός καταστήματος στην περιοχή μας (Θέρμης – Θερμαϊκού)

 

 

 

ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙΜΕΣ

από ζώα ελευθέρας βοσκής του Νέου Μυλότοπου Πέλλας, με καλοκαιρινή βοσκή στα μεγάλα λιβάδια του Πάϊκου. Παραγωγός : Χατζής Μάρκος. Η πρότασή μας είναι αποτέλεσμα έρευνας, ώστε να εκπληρώνονται οι προδιαγραφές ποιότητας του βιος coop.

Μοσχάρι με κόκαλο (καπάκι, κότσι, μπριζόλα, ποντίκι, ελιά) (9,47 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι (στηθόπλευρα) (9,58 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι χωρίς κόκαλο (καπάκι, ποντίκι, νουά, στρογγυλό, σπάλα, κιλότο) (10,84 ευρώ / κιλό)
Μοσχάρι χωρίς κόκαλο(φιλέτο) (18.77 ευρώ / κιλό)
Μοσχαρίσιος κιμάς (9.69 ευρώ / κιλό)
Μοσχαρίσιο (συκώτι) 8.17 ευρώ / κιλό )
Χοιρινό με κόκαλο (μπούτι, σπάλα) (6,70 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό με κόκαλο (μπριζόλα) (6,70 ευρώ / κιλό)
Χοιρινή παντσέτα (6,50 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό χωρίς κόκαλο (μπούτι, σπάλα) (6,95 ευρώ / κιλό)
Χοιρινό ψαρονέφρι (9,04 ευρώ / κιλό)
Χοιρινός κιμάς (7,20 ευρώ / κιλό)
Κιμάς ανάμικτος: 50% μοσχαρίσιος και 50% χοιρινός (7,90 ευρώ / κιλό)
Λουκάνικο χωριάτικο 60% μοσχαρίσιο και 40% χοιρινό κρέας (καυτερό, πρασσάτο) (7.73 ευρώ / κιλό).

Μπιφτέκια (8.61 ευρώ / κιλό),

Χοιρινά σουβλάκια (6,90 ευρώ / κιλό),

Χοιρινό Σνίτσελ (9,03 ευρώ / κιλό),

Ρολό Χοιρινό (9,84 ευρώ / κιλό),

Κότσι (5,11 ευρώ / κιλό),

Κατσίκι (11,35 ευρώ / κιλό),

Γίδα (4,16 ευρώ / κιλό),

Αρνίσιος κιμάς (13,22 ευρώ / κιλό)

 

 

 

 

Διαδικασία παραγγελίας και παραλαβής

Παραγγελίες  στο ggritzas@auth.gr (Γιώργος Γριτζάς) Δευτέρα 20  και Τρίτη 21 Ιουλίου έως τις 8μμ

Στέλνετε Όνομα, κινητό, είδη και ποσότητα

Η συλλογική αγορά γίνεται ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ (τις ίδιες μέρες, Δευτέρα και Τρίτη)

 

Παραλαβές την  Παρασκευή 24/7 9.00-17.00 στο Σχολειό της φύσης 23920 64370 (http://www.sxoliotisfysis.gr/epikoinonia)

καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο σε όποιον/α βρίσκεται στη γραμματεία. Το κόστος θα έχει ήδη προπληρωθεί και η σχετική απόδειξη θα βρίσκεται ήδη στη σακούλα με τα προϊόντα. Το ακριβές ποσό είναι παρόμοιο με αυτό που μπορείτε να υπολογίσετε με βάση την ποσότητα και την τιμή ανά είδος

Τα κρέατα τοποθετούνται σε ψυγείο οπότε μπορείτε να τα παραλάβετε και την Παρασκευή χωρίς πρόβλημα. Τα κρέατα βρίσκονται αεροστεγώς συσκευασμένα στις ποσότητες που εσείς επιθυμείτε ακόμη και σε περίπτωση υποδιαίρεσης (πχ 1 κιλό κιμά σε δύο συσκευασίες του μισού κιλού). Επειδή είναι συλλογική αγορά όλων των μελών και φίλων του συνεταιρισμού μπορείτε να παραγγείλετε όσο μικρή ποσότητα θέλετε.

Οι παραγγελίες και παραλαβές γίνονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο ΚΑΘΕ εβδομάδα

 

 

 

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΨΩΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Έχουμε ήδη ξεκινήσει

Πρώτα επισκεφτείτε το κατάστημα και αν σας αρέσουν τα προϊόντα και οι αρχές μας μπορείτε (αν σας είναι δύσκολο να πηγαίνετε στο κέντρο) να προμηθεύεστε και να παραλαμβάνετε με παρόμοιο τρόπο το σύνολο των προϊόντων μία φορά την εβδομάδα (κάθε Πέμπτη). Απλά τηλεφωνείτε έως την Τετάρτη στις 17.00, δίνετε την παραγγελία τηλεφωνικά και λέτε ότι θα τα παραλάβει ο Γριτζάς για να τα πάει στο Σχολειό της Φύσης. Παράλληλα στέλνετε ένα email στο ggritzas@auth.gr. Κατά τα άλλα ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν για το κρέας.

 

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΜΟΝΗΣ

Δηλώστε εδώ http://goo.gl/forms/taJV1LtGc7

αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε μία τέτοια ομάδα «αλληλέγγυας διανομής» έτσι ώστε να μπορούμε να φέρνουμε προϊόντα περισσότερες φορές την εβδομάδα πηγαίνοντας μόνο μία φορά το μήνα στο κατάστημα

 

 

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΕΡΜΗΣ – ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ ?

Χρειάζονται 150 ευρώ για την αγορά των αρχικών πάγιων στοιχείων και στη συνέχεια το κατάστημα θα λειτουργεί με τα ψώνια μας. Το ποσό μπορείτε να το δώσετε και σε δόσεις. Δηλώστε εδώ για να κάνουμε όλοι μαζί μία συνάντηση τον Οκτώβριο και αν ο αριθμός μας ικανοποιεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο ξεκινάμε!

http://goo.gl/forms/Fi9pSaOFVu

 

 

 

 

 

 

Αρχές, αξίες, στόχοι

(γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο)

 

Τι κερδίζω ψωνίζοντας από το Βιος?

 • Ελεγμένη ποιότητα,
 • δίκαιες τιμές και αμοιβές για όλους (καταναλωτές, παραγωγούς εργαζόμενους),
 • ενίσχυση της τοπικής οικονομίας που μεταφράζεται σε προστασία του περιβάλλοντος και ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνικών σχέσεων,
 • συμβολή στην ανάπτυξη μίας οικονομίας που όλοι συμμετέχουμε (άμεση δημοκρατία και έλεγχος) και όλοι ωφελούμαστε (μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας – το όποιο πλεόνασμα, μετά τη δίκαια αμοιβή των επιμέρους συντελεστών, διανέμεται για δράσεις αλληλεγγύης και ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος)

 

 

 

Αρχές λειτουργάς Βιοςcoop και Κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί παγκόσμια ένα διαφορετικό πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης και ανάπτυξης σε όλες τις κλίμακες (τοπική, εθνική και παγκόσμια). Προτάσσει τις αρχές της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης, της άμεσης δημοκρατίας,  της αλληλεγγύης, και της ανάδειξης της διαφορετικότητας και της δημιουργικότητας στις συλλογικές προσπάθειες. Όσοι συμμετέχουν στα εγχειρήματα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας προσπαθούν να ευημερήσουν σε όλα τα πεδία της ζωής τους, θεωρώντας ότι οι υλικές απολαβές ικανοποιούν μόνο ένα τμήμα των αναγκών τους, οι οποίες επιπλέον αφορούν στη δημιουργικότητα, στις κοινωνικές σχέσεις, στην προσφορά προς την κοινότητα, στην υγεία, στο σεβασμό της οικολογικής ισορροπίας.  Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία, μηχανισμούς και μορφές οικονομικής λειτουργίας για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών, με αποτέλεσμα να μπορεί να υλοποιήσει ένα άλλο όραμα για την ανάπτυξη.

 

Ένα τέτοιο είδος εγχειρήματος είναι και οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί. Το παράδειγμα του «βιος coop», που βρίσκεται στη Κων. Καραμανλή 42,  λειτουργεί πάνω από 1 έτος, διοικείται από 450 μέχρι στιγμής μέλη και απασχολεί 6 εργαζόμενους, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αλλάζοντας τα δεδομένα στο τρόπο που μπορούμε να ελέγξουμε την τροφή μας.

 

Οι στόχοι του Βιος, μεταξύ άλλων, είναι: Έλεγχος της Ποιότητας – Δίκαιες Τιμές – Σεβασμός στο περιβάλλον & Ενίσχυση της τοπικής παραγωγής- Άμεση Δημοκρατία – Αλληλεγγύη

 • Έλεγχος της Ποιότητας: Καθημερινά γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος ώστε τα προϊόντα να μην περιέχουν απαγορευμένα χημικά πρόσθετα, μικροβιολογικό φορτίο, μεταλλαγμένα, ληγμένα, ακατάλληλες και μη ασφαλείς ουσίες για την υγεία και το περιβάλλον. Γιατί αξίζει να καταναλώνουμε μη επιβλαβή προϊόντα.
 • Δίκαιες Τιμές: Για να πετύχουν τιμές χαμηλές για τους καταναλωτές και δίκαιες για τους παραγωγούς, αποφεύγουν όσο μπορούν χονδρεμπόρους και μεσάζοντες. Στόχος μια βιώσιμη γεωργία, για την αξιοπρεπή διαβίωση παραγωγών, εργαζομένων και καταναλωτών. Πολύ μεγάλο είναι το ποσοστό προϊόντων με απευθείας διάθεση στο «Βίος» (χωρίς μεσάζοντες): Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Μεμονωμένων παραγωγών, Βιολογικά, Φυσικά, Ποιοτικά. Γιατί αξίζει όλοι να αμείβονται με βάση την προσφορά τους.
 • Σεβασμός στο περιβάλλον και ενίσχυση των δυνατοτήτων της τοπικής παραγωγής: Πέρα από την επιλογή προϊόντων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον παράλληλα φροντίζουμε να είναι σε μεγάλο βαθμό ελληνικά, με έμφαση στα τοπικά, όχι εξαιτίας κάποιου «τοπικισμού», αλλά για να είναι χαμηλό το οικολογικό αποτύπωμα, να ενισχύεται η παραγωγή (και ο έλεγχός της) με τρόπους που δεν επιβαρύνουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον και να αυξάνεται ο πλούτος των κοινωνικών σχέσεων. Γιατί ο πλανήτης είναι το σπίτι όλων και ο τόπος μας κύτταρο της κοινωνίας.
 • Άμεση Δημοκρατία και συνεχής έλεγχος της Διοίκησης: Η δομή και η λειτουργία του Συνεταιρισμού εφαρμόζουν τη συνεργατική-συνεταιριστική δημοκρατική αρχή «ένα πρόσωπο-μια ψήφος». Η διοίκηση και ο έλεγχος του Συνεταιρισμού είναι υπόθεση των μελών του. Το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται και ανακαλούνται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία είναι το ανώτατο όργανο του Συνεταιρισμού και αποφασίζει για όλα τα θέματα. Υπάρχουν Ανοιχτές συνεδριάσεις του Δ.Σ. κάθε βδομάδα και λήψη αποφάσεων από κοινού με όλα τα ενεργά μέλη. Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται κάθε 3 μήνες για απολογισμό – προγραμματισμό. Γιατί είναι σημαντικό και ωραίο να αποφασίζεις για ότι αφορά στη ζωή σου.
 • Αλληλεγγύη. Το πιθανό πλεόνασμα στο τέλος κάθε χρήσης επιστρέφεται στα μέλη και την κοινωνία. Στα μέλη με βάση το ύψος της κατανάλωσης. Στη κοινωνία είτε με την επέκταση του συνεταιρισμού και αύξηση των θέσεων εργασίας είτε με δράσεις αλληλεγγύης προς όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν.  Σε κάθε περίπτωση τα μέλη δραστηριοποιούνται για τη συνάντηση παραγωγών και καταναλωτών, μακριά από λογικές φιλανθρωπίας και ελεημοσύνης, όπου ο ισχυρός από τα πάνω βοηθάει τους αδύναμους. Γιατί όλοι/ες κάποια στιγμή έχουμε την ανάγκη του άλλου, αλλά και γιατί μας αρέσει να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας.

 

Στόχος του «βιος coop» δεν είναι η κερδοσκοπία και ο πλουτισμός των μελών του, αλλά αφενός η κάλυψη των αναγκών των μελών και των πελατών του με βάση τις αρχές που προαναφέρθηκαν και αφετέρου η αλληλεγγύη προς όλα τα μέλη της της κοινωνίας που το έχουν ανάγκη, άλλοτε για μικρά και άλλοτε για μεγαλύτερα διαστήματα, μία δηλαδή θέση που μπορεί να βρεθεί ο καθένας και καθεμιά

 

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s